Stroomproblemen op de laptop

Other languages:

Stroomproblemen met laptops zijn niet ongewoon, maar het is misschien niet duidelijk of het aan de batterij, de netadapter of de laptop zelf ligt. Hier vindt u de hulp die u nodig hebt.


Samenvatting

Als uw laptop niet aangaat, oplaadt of onmiddellijk of willekeurig weer uitgeschakelt, is het misschien niet duidelijk of de fout ligt bij de laptop, de batterij of de voedingsadapter. De hier beschreven eenvoudige tests vertellen u wat moet worden gerepareerd of vervangen.


Veiligheid

Warning03.png
Alvorens verder te gaan, let op:
  • Ongeschikte vervangbatterijen kunnen gevaarlijk zijn.
  • Vervangende netadapters van slechte kwaliteit kunnen gevaarlijk zijn.
  • Het openen en repareren van een netadapter kan gevaarlijk zijn.
(Deze punten worden in de onderstaande tekst verder uitgewerkt).


Diagnose

Een defecte voeding of batterij is een relatief veel voorkomend probleem bij laptops. U moet in de eerste plaats proberen vast te stellen welke van beide defect is.

De meeste, zo niet alle laptops, werken probleemloos zonder batterij, zolang ze op het lichtnet zijn aangesloten. Haal de batterij eruit en kijk of de laptop alleen op de netadapter werkt. Zo ja, dan is de accu vrijwel zeker leeg of stuk.

Omgekeerd, kijk of de laptop alleen op de accu werkt. Zo ja, dan ligt het probleem bij de netadapter of het snoer daarvan, of bij het stopcontact op de laptop. (Als uw accu al volledig ontladen is moet u misschien rondvragen of u iemand kunt vinden met een laptop met dezelfde of een vergelijkbare adapter die u zou kunnen proberen).

Sommige stroomadapters voor laptops hebben een stroomlampje. Als dit gedoofd blijft, is de adapter vrijwel zeker leeg. Maar voordat u hem weggooit, moet u de zekering in het netsnoer controleren, en nagaan of het netsnoer zelf bruikbaar is.

Er zijn veel verschillende soorten lichtnetadapters voor laptops, maar fabrikanten gebruiken meestal één type voor een reeks vergelijkbare modellen. Als u er één moet proberen die niet identiek is aan het origineel, controleer dan eerst of de stekker dezelfde grootte heeft. (Een iets te grote stekker kan de aansluiting op de laptop beschadigen.) Controleer vervolgens het etiket op de adapter en zorg ervoor dat de uitgangsspanning hetzelfde is, of dat het verschil niet groter dan 1V is. Controleer ten slotte of de uitgangsstroom (in Ampère) of het vermogen (in Watt) dezelfde of groter is dan die van u.

Problemen kunnen worden veroorzaakt door een fout in de kabel van de stroomadapter naar de laptopstekker, vooral als deze kabel is gedraaid of rond de adapter is gewikkeld. Probeer de kabel op verschillende punten te buigen, vooral in de buurt van eventuele knikken.

De voedingsconnector in de laptop kan ook beschadigd raken. Probeer de voedingsstekker in de voedingsconnector te wiebelen om te zien of dat effect heeft.

Als u niet zeker bent van de staat van de batterij, kan een klein hulpprogramma BatteryInfoView de statusinformatie weergeven die is opgeslagen in de chip die in alle laptopbatterijen zit.

Als u het probleem nog steeds niet hebt gelokaliseerd, dan kan het een fout op het moederbord zijn. Haal de laptop uit elkaar om te zien of er iets opvalt, zoals falende elektrolytische condensatoren (zie de condensatoren pagina voor details), of onderdelen die duidelijk oververhit zijn geraakt, of fysieke schade. Als de laptop aangaat, maar binnen enkele seconden weer uitschakelt, kan het zijn dat het koellichaam niet langer efficiënt thermisch contact maakt met de processor, waardoor deze oververhit raakt en automatisch uitschakelt.


Reparatie

Vervangende laptop batterijen zijn verkrijgbaar bij verschillende aanbieders, maar de kwaliteit kan variëren. In het ergste geval kan een namaakbatterij van een gewetenloze dealer met een iets andere chemische samenstelling dan de merkbatterij een zeer gevaarlijk brandrisico vormen. Lithiumbatterijen zijn beperkt houdbaar, dus zelfs een echte merkbatterij kan slecht presteren als hij een aantal jaren is opgeslagen. Koop waar mogelijk altijd bij een gerenommeerde verkoper en zorg ervoor dat u de batterij kunt terugsturen als deze defect blijkt te zijn.

Vervangende netadapters zijn ook gemakkelijk verkrijgbaar, maar dezelfde waarschuwingen over kwaliteit en veiligheid zijn van toepassing. De beste optie is misschien om te proberen een originele adapter te krijgen van een andere laptop van hetzelfde model.

Netadapters voor laptops zijn niet ontworpen om te worden gerepareerd. Hun behuizing is over het algemeen zeer stevig aan elkaar gelijmd, omdat het zeer gevaarlijk zou zijn als ze door een ongeluk of ondeskundig geknoei uit elkaar zouden vallen. Daarom probeert u dit beter niet, tenzij u een ervaren en bekwame hersteller bent, die de de behuizing zeker terug kan vastzetten.

Indien de kabel aan de laptopzijde van de adapter beschadigd is, is het wellicht mogelijk om het beschadigde deel eruit te knippen, maar u moet er dan wel voor zorgen dat een vervangende stekker dezelfde interne en externe afmetingen heeft.

Als de voedingsconnector op de laptop beschadigd is, kunt u met behulp van een pen of vergelijkbaar gereedschap de verende metalen bladen in de connector proberen te buigen om beter contact te maken.

Bij sommige laptops is de voedingsconnector verbonden met het moederbord via een flexibele kabel, en kunnen de voedingsconnector en de flexibele kabel beschikbaar zijn als reserveonderdeel. Bij andere laptops is de connector rechtstreeks op het moederbord gesoldeerd. Dan is het moeilijker om hem als reserveonderdeel te vinden en te monteren.

Als u denkt dat de hechting van het koellichaam aan de processor is mislukt, zijn er YouTube-video's en andere online bronnen die tonen hoe u de oude hechting van het koellichaam kunt verwijderen en nieuwe kunt aanbrengen. Wees hier voorzichtig bij, want als u het niet goed doet, kunt het makkelijk erger maken.


Onderdelen

Een zoektocht op eBay levert verschillende aanbieders van laptopaccu's en netadapters op, maar let goed op de reputatie van de verkoper. Als u een vervangende accu koopt, zorg er dan voor dat de verkoper retourzendingen accepteert in het geval van onderdelen van slechte kwaliteit.

Als u zoekt naar een algemeen onderdeel zoals een scherm of toetsenbord, zult u vast verschillende verkopers vinden die afgedankte bedrijfslaptops opknappen, en die wellicht ook kunnen helpen met onderdelen zoals een voedingsconnector.