Ja, u kunt uw laptop repareren!
Een laptop repareren is vaak niet zo eng als u denkt.
Samenvatting
De meeste traditionele dichtklapare laptops zijn relatief eenvoudig te demonteren en te repareren. Hoewel ze niet zoveel standaardonderdelen bevatten als een desktopcomputer, kunnen de meeste onderdelen worden vervangen of geupgraded.
Als u besluit dat een laptop niet meer te repareren is, is er misschien nog de mogelijkheid om enkele onderdelen te hergebruiken.
Helaas bieden nieuwere ultradunne laptops minder mogelijkheden, en sommige zijn vrijwel niet meer te repareren.
Veiligheid
- Maak een back-up van belangrijke gegevens voordat u begint. Het gaat niet vaak mis, maar waarom het risico nemen?
- Schakel de stroom uit en verwijder een door de gebruiker vervangbare batterij als die aanwezig is, voordat u met het werk begint.
- Overweeg of u antistatische voorzorgsmaatregelen moet nemen. Borstels en stofzuigers kunnen statische elektriciteit opwekken.
Voordat u begint
Voor alle taken, behalve de meest elementaire, is het eerste wat u moet doen zoeken naar een online reparatie- of demontagegids of -video. Een van de beste plaatsen om te zoeken is iFixit.com, maar een zoekmachine geeft ook andere. Veel laptops zijn er in verschillende varianten, dus als u uw exacte model niet kunt vinden, zoek dan in de gidsen naar het model dat er het dichtst bij ligt.
Het enige gereedschap dat u normaal gesproken nodig hebt is een set kleine schroevendraaiers en een wrikgereedschap - een gereedschap met een dun blad om de clips open te wrikken die de behuizing vaak bij elkaar houden. De iFixit Jimmy is ideaal. Een mes, bij voorkeur met een dun lemmet en een rond uiteinde en niet te scherp, volstaat als u niets anders heeft.
Voor de tussenliggende taken hebt u ook een middel nodig om de schroeven te organiseren. Pillendozen zijn een uitstekende keuze, maar eierdozen zijn ook goed. Noteer voor elk pillendoosje of eierdoosje uit welke demontagestap de schroeven komen. Je denkt dat je het wel onthoudt, maar geloof me, dat is niet zo!
Een andere goede oplossing is om de schroeven met Patafix op een vel papier te plakken. Zolang je maar de helft van het vel gebruikt, kun je het omvouwen om de schroeven redelijk veilig te houden als je het opzij moet leggen en later terug moet komen om de klus af te maken. Schrijf de demontage stap of waar de schroeven vandaan kwamen naast elke klodder Patafix. Als Patafix aan de schroefdraad kleeft, kunt u die bij de hermontage verwijderen door ze op een stukje schone Patafix te deppen; Patafix kleeft beter aan Patafix dan aan schroeven.
Soms vindt u pijlen tegen sommige schroeven aan de onderkant van een laptop of op een moederbord. Dit zijn de schroeven die u moet losdraaien; laat alle andere schroeven zitten, althans voorlopig.
Als de laptopkast niet uit elkaar wil, bedenk dan dat er altijd nog een schroef is! Als u hem bijvoorbeeld aan de linkerkant een centimeter of twee uit elkaar kunt halen, maar aan de rechterkant slechts een paar millimeter, dan zit de resterende schroef vrijwel zeker aan de rechterkant.
Bij de hermontage kan het soms gebeuren dat u bij een bepaalde stap meer gaten dan schroeven hebt. Dat komt omdat de andere gaten bedoeld zijn voor schroeven om de behuizing vast te zetten. Als je nu schroeven in die gaten zet, heb je later een probleem. Een goede demontagegids zal dit duidelijk maken.
Wat kunt u doen?
De constructie van traditionele clamshell-laptops is vergelijkbaar, hoewel u sommige van bovenaf en andere van onderaf opent. Modernere ultradunne en converteerbare laptops zijn meestal eenvoudiger van constructie, maar niet noodzakelijk gemakkelijker uit elkaar te halen. In het bijzonder:
- Sommige zijn aan elkaar gelijmd en bijna onmogelijk te repareren, terwijl bij andere gewoon het verwijderen van de achterkant toegang geeft tot het moederbord en de belangrijkste componenten.
- Batterijen kunnen meestal niet door de gebruiker worden vervangen, maar zijn ingebouwd. Ze zijn op maat gemaakt om in de laptopkast te passen en niet gemaakt van standaard cilindrische lithiumcellen.
- Het toetsenbord kan zijn ingebouwd in de bovenkant van de behuizing en het RAM-geheugen is rechtstreeks op het moederbord gesoldeerd, waardoor ze veel moeilijker te vervangen zijn.
De verschillende taken die u kunt uitvoeren zijn hieronder opgesomd, grofweg gegroepeerd naar moeilijkheidsgraad voor een typische clamshell laptop. Dat gezegd zijnde, wat gemakkelijk is op de ene laptop kan uitgebreide demontage vereisen op een andere, of vice versa.
Gemakkelijk
Batterij verwijderen of vervangen
Bij veel laptops kunt u de batterij eenvoudig verwijderen door een paar vergrendelingen los te maken. Vaak is er één veerbelast. Bij nieuwere ultradunne en converteerbare laptops moet u waarschijnlijk de achterkant van de behuizing verwijderen. Zoek een online gids die u laat zien hoe dat moet.
Helaas is het vinden van vervangende batterijen een mijnenveld. Originele batterijen van de fabrikant zijn vaak buitensporig duur, en als ze al enkele jaren op de plank liggen, kunnen ze al aan capaciteit verliezen. Aftermarket batterijen kunnen het geld wel of niet waard zijn en kunnen zelfs afkomstig zijn van afgedankte laptops. Sommige worden opnieuw gemaakt met nieuwe cellen, wat prima is zolang de slimme controller in de batterij is gereset. Voor het overige kan een middeldure batterij een goede keuze zijn. Om uzelf te beschermen:
- Controleer de garantieperiode en het retourbeleid van de verkoper.
- Controleer de reputatie van de verkoper en de ervaringen van andere kopers op onafhankelijke beoordelingssites zoals Trustpilot. Wees u ervan bewust dat gunstige beoordelingen kunnen worden gekocht.
- Controleer bij aankomst van de batterij of u een garantie moet registreren om deze geldig te laten zijn, hoewel dit volgens het consumentenrecht niet nodig zou moeten zijn.
Batterijen voor ultradunne en converteerbare laptops zijn moeilijker te vervangen en mogelijk moeilijker te verkrijgen.
RAM vervangen of upgraden
Het upgraden van uw RAM (hoofdwerkgeheugen) is waarschijnlijk de gemakkelijkste upgrade die u kunt doen, en tegelijkertijd vaak een van de meest effectieve. U kunt meestal bij de RAM-sleuven komen door eenvoudigweg een serviceklep op de basis te verwijderen. Twee clips, één aan elke kant, houden elke geheugenmodule in zijn sleuf. Bij vervanging moet u ervoor zorgen dat de geheugenmodule zo ver mogelijk in de connector zit voordat u hem naar beneden draait om de clips vast te zetten.
Als uw laptop een 32-bits processor heeft of een 32-bits versie van Windows gebruikt en minder dan 4GB RAM heeft, dan is upgraden naar 4GB (het maximum dat hij kan gebruiken) over het algemeen de moeite waard en relatief goedkoop.
(Als u niet zeker weet of uw laptop 32 of 64 bits is, druk dan op de Windows-toets en "R" en typ msinfo32. Druk op Return. U krijgt dan een volledig overzicht van de bronnen van uw computer.)
Een 64-bits laptop upgraden naar meer dan 4GB kan de moeite waard zijn, vooral als u aan grafische, video- of audiobewerking doet, of vaak veel browsertabbladen open hebt staan.
Vervanging van een beschadigd of defect toetsenbord
Veel mensen nemen genoegen met een beschadigd of onbetrouwbaar toetsenbord zonder te beseffen hoe goedkoop en eenvoudig het te vervangen is.
Zoek naar een online gids. Meestal hoeft u alleen maar een reeks vergrendelingen langs één lange kant van het toetsenbord los te maken om het eruit te halen. Een lintkabel verbindt het nog steeds met het moederbord, en u kunt deze losmaken door voorzichtig een klembalk op te tillen of los te maken.
Bij sommige laptops wordt het toetsenbord bovendien op zijn plaats gehouden door een of meer schroeven die u van de onderkant van de behuizing moet losdraaien, of verborgen onder een opklikbare rand tussen het toetsenbord en het scherm. Bij andere is het toetsenbord geïntegreerd in de bovenkant van de behuizing, maar nog steeds niet zo moeilijk te verwijderen.
Vervangende toetsenborden voor de meeste laptopmodellen zijn online verkrijgbaar voor ongeveer 25 euro. Zorg ervoor dat u er een krijgt voor uw exacte model. Zorg er ook voor dat u er een krijgt met de juiste nationale toetsenbordindeling, anders vindt u sommige toetsen op onbekende plaatsen.
Harde schijf vervangen of upgraden
Heel vaak kunt u de harde schijf bereiken door simpelweg een servicekap op de basis te verwijderen. Bij sommige laptops, vooral die voor consumenten, kan een eerste demontage nodig zijn.
Het vervangen van een harde schijf door een solid state schijf is waarschijnlijk de meest effectieve manier om een oude laptop nieuw leven in te blazen. Maar als hij traag werkt door ongewenste software, pop-ups of virussen, dan moet u die eerst aanpakken.
Als u opslagruimte tekort komt, kunt u gemakkelijk een grotere harde schijf plaatsen. Harde schijven voor laptops zijn sterk gestandaardiseerd in grootte, hoewel ze in verschillende hoogtes verkrijgbaar zijn. Als u er een met een hogere capaciteit plaatst, controleer dan of deze niet dikker is dan de oude.
Als u uw besturingssysteem opnieuw wilt installeren op uw nieuwe schijf, is dat de eenvoudigste manier. Om uw bestaande systeem te kopiëren heeft u geschikte software voor het klonen van schijven nodig. Het kopiëren van een harde schijf naar een kleinere SSD vereist een extra stap om het bestandssysteem te verkleinen.
CD/DVD-schijf vervangen
Een defect CD/DVD-station is gemakkelijk te vervangen, of misschien wilt u het vervangen door een betere, of een Blu-ray-station. Ze hebben allemaal een standaard formaat, maar komen in een paar verschillende hoogtes.
Het CD/DVD-station schuift normaal gesproken gewoon in de behuizing van de laptop, maar het wordt vastgehouden door een schroef aan de achterkant, ergens rond het midden van de laptop. Vaak kunt u deze schroef verwijderen zonder de service cover aan de onderkant te verwijderen.
De schijf heeft meestal een omlijsting die qua vorm en stijl bij de laptop past, en deze kan worden losgemaakt en overgezet op een nieuwe schijf.
Iets moeilijker
De WiFi adapter vervangen
WiFi zou gestandaardiseerd moeten zijn, maar toch zal een bepaald merk adapter soms weigeren betrouwbaar te werken met een bepaalde router. De WiFi adapter is vaak een kleine, gemakkelijk te vervangen printplaat.
Hij is samen met het RAM en de harde schijf heel gemakkelijk toegankelijk onder een serviceklep aan de onderkant van de behuizing. Til voorzichtig de twee antenneaansluitingen op en verwijder een of twee schroeven die de adapter op zijn plaats houden, verwijder vervolgens de adapter uit de aansluiting waarin hij past, die vergelijkbaar is met een RAM-aansluiting maar dan kleiner.
Op sommige laptops is de WiFi-adapter niet zo gemakkelijk bereikbaar, waardoor een eerste demontage nodig is.
De ventilator schoonmaken
Na een paar jaar komt het vaak voor dat de ventilator (of meestal de koelribben) verstopt raakt met mat stof. Hierdoor raakt de laptop oververhit, gaat de ventilator continu en misschien luidruchtig draaien en kan de laptop vastlopen.
Het schoonmaken van de ventilator is niet moeilijk, maar vereist meestal een vrij uitgebreide demontage van de laptop, wat ontmoedigend kan zijn. Laat u niet afschrikken. Met een goede demontagegids is dit perfect te doen.
De voedingsconnector vervangen
Een beschadigde voedingsconnector die geen betrouwbare verbinding meer maakt is niet ongewoon. In veel gevallen is hij vervangbaar. Net als bij het schoonmaken van de ventilator zal dit waarschijnlijk een vrij uitgebreide demontage vereisen, maar vaak is de voedingsconnector zelf gemakkelijk uit de kast te verwijderen en kan hij gewoon via een vliegend snoer op het moederbord worden aangesloten.
Als u pech hebt, kan het zijn dat de voedingsconnector rechtstreeks op het moederbord is gesoldeerd; in dat geval moet u zelfverzekerd zijn met een soldeerbout om hem te vervangen. Of misschien is het probleem dat de behuizing van de laptop gebroken is rond de voedingsaansluiting, zodat u de stekker niet helemaal naar binnen kunt duwen.
Het vervangen van de back-up batterij
Alle laptops bevatten een kleine back-up batterij, vaak (om historische redenen) ten onrechte de CMOS batterij genoemd. Deze houdt de klok draaiende wanneer noch de netspanning noch een hoofdbatterij aanwezig zijn. (Het verwijderen van deze batterij zal de BIOS-instellingen en het BIOS-wachtwoord niet resetten, zoals soms wordt gedacht. Deze worden sinds ongeveer de jaren negentig in alle computers bewaard in een flash-geheugen, vergelijkbaar met een geheugenstick).
Deze batterij is meestal een niet-oplaadbare lithium knoopcel, of soms een oplaadbare nikkelbatterij in een plastic hoesje. In beide gevallen kan de batterij het na 10 jaar of langer begeven, waardoor de computer de tijd en datum verliest als de stroom uitvalt. Als je geluk hebt, zit hij aan een vliegend snoer dat via een miniatuur stekker en contactdoos met het moederbord is verbonden, of is het een knoopcel in een contactdoos. Anders kan het gesoldeerd zijn en is een zekere mate van demontage nodig om erbij te komen. Als u niet aan een identiek vervangend exemplaar kunt komen, moet het goed zijn, mits het dezelfde spanning en dezelfde chemie heeft. Als u toch moet improviseren, zorg dan voor een "gelabelde" batterij met gepuntlaste labels waaraan u kunt solderen. U kunt niet rechtstreeks op een batterij solderen zonder deze te beschadigen.
Moeilijker
Een gebroken scharnier repareren
Een gebroken laptopscharnier is een veel voorkomend probleem. Helaas is het bijna altijd het plastic waaraan het scharnier is bevestigd dat kapot is, en niet het scharnier zelf. De scharnier schroeven meestal in messing bussen die in plastic pilaren zitten die deel uitmaken van de behuizing. Deze pilaren zijn bij veel laptops gewoon niet sterk genoeg en breken af.
Reparatie kan vrij moeilijk zijn. Als u de plastic pilaar terug op de behuizing lijmt, moet hij heel precies geplaatst worden, wil hij niet onder spanning komen te staan als u het scharnier er weer op schroeft. Indien mogelijk is het het beste om de pilaar terug op de kast te lijmen, nog vast aan het scharnier, om het nauwkeurig te kunnen positioneren. Snel uithardende tweedelige epoxylijm is het beste, en als het eenmaal lichtjes vastzit, bouw je meer epoxy op rond de breuk om die te verstevigen.
Een alternatieve aanpak wordt gegeven in deze iFixit gids met muurpluggen en universele of houtschroeven.
Gebroken behuizing
If the laptop has been dropped the case may be cracked or broken. A cover or bezel or the clips that retain it may be broken, causing it to keep falling off. This may be challenging to repair properly. The simple, if somewhat inelegant solution is to secure it with sticky tape. Black PVC tape will probably match the case. Gaffer or Duct tape will be stronger.
If the strain of the hinge is causing the case to start to crack you can maybe build up a layer of reinforcement across the crack with epoxy glue, or glue a piece of an old circuit board (with the components removed!) across the crack.
In addition to epoxy, you may be able to find an inventive way of using thermoplastics for case repairs.
Replacing the screen
A laptop screen can get cracked though physical abuse, or may become faulty, for example showing horizontal or vertical bars across the screen. There are two options: either you can change just the LCD display panel or you can replace the entire laptop lid with a spare, probably taken from a scrap laptop of the same model. Which you choose may depend on availability of spares, ease of disassembly of the laptop, and whether the existing lid itself is damaged and in need of replacement.
Replacement of the the entire lid will require a fairly extensive disassembly, but don't be daunted! In addition to the screen data cable there may be another cable for the screen backlight, probably two for the WiFi antennae and another for the webcam, if fitted.
Replacing just the LCD panel may be easier. Typically there will be a couple of screws securing the bezel, with adhesive covers hiding their heads for cosmetic purposes. After removing these, the bezel can be unclipped from the shell of the lid using a prying tool. The screws holding the LCD panel in the shell will now be revealed, and removing these allows the panel to be carefully angled forwards enabling you to disconnect the data cable.
Replacing or upgrading the processor
In most traditional clamshell laptops the processor is in a socket rather than soldered to the motherboard, and in principle, can be fairly easily replaced. You might want to do that if you believe that a faulty processor is causing frequent crashes, though it would be hard to make that diagnosis with any level of confidence. You could perhaps fit a slightly faster processor to bring it up to the specification of a more powerful variant of the same model of laptop but it's doubtful whether the effort and expense would be worth the benefit.
The heat pipe and cooling grill are permanently attached to the heatsink, and this can be detached from the processor by removing the screws or clips that hold it in place. A lever or quarter-turn screw will then release the processor from its zero insertion force socket. It's critical that all the old heatsink paste is cleaned off and new applied exactly as recommended otherwise the processor is liable to overheat.
Reusing parts
If you're scrapping a laptop there are several parts that may be worth saving for reuse or repurposing.
RAM
It may well be worth saving the RAM for use to upgrade another laptop, though the older it is the less likely it is that you will ever find a use for it. Why not pool your RAM with your fellow repairers?
WiFi card
This might be worth saving if you are ever faced with a laptop which won't reliably connect to the owner's router.
Hard disk
This is probably the easiest. For a modest sum you can obtain a USB enclosure for a hard disk allowing you to use it as an external USB disk for backup or offline storage. Having removed the hard disk from the laptop it will often still be in a laptop-specific carrier. This is removed simply by undoing two screws on each side. The hard disk will now fit directly in the new enclosure.
If you find that these days you hardly ever need a CD/DVD drive and could manage just as well with an external one, you may be able to get a caddy for a hard disk to fit in your CD/DVD drive bay. If you've upgraded your hard disk to an SSD with less capacity then you could use this to house your old hard disk. The heights of the of the drive bay, the caddy to fit it and the hard disk to go in it are the only important things to check.
CD/DVD drive
Similar USB enclosures can be obtained for a CD/DVD drive. Just as with a CD/DVD drive bay enclosure for a hard disk, you will need to ensure the height of the enclosure is sufficient for the CD/DVD drive. The drive will probably have a laptop-specific bezel which can be unclipped and replaced by one that comes with the enclosure.
CD/DVD drives often take more current than a USB socket will supply, and so the enclosure may have an extra USB lead to plug into a second USB socket for additional power.
Screen
If the laptop has a good high resolution screen it may be worth saving. You can obtain a controller for around £20 to turn it into an external monitor for your new laptop or to use with a Raspberry Pi. These controllers are often generic parts which the supplier must configure for your specific screen. The part number should be printed on the back of the screen and it's essential that you obtain a controller for that precise part number, including any suffixes or version numbers, otherwise there's a strong chance it won't work.
You can keep the screen in its existing laptop lid or make up a picture frame for it, and maybe laser-cut a box for the controller.
Alternatively, you can take the LCD assembly out and separate the LCD panel from the backlight. The backlight can then be used as a lightbox. With bigger screens such as flat screen TVs you can use the backlight for illumination. The way the light is concentrated in a direction perpendicular to the screen can give the impression of light coming through a window or skylight, as shown in this Youtube video.
Camera
If the laptop has a camera in the top of the screen, you may be able to make a USB webcam out of it. The camera chip itself is usually mounted on a small circuit board which also contains a USB interface chip. The cable connecting this through the hinge to the mainboard will contain 4 or 5 coloured wires, the colours typically being the same standard colors as a USB cable. All you have to do is match them up with the wires inside a scap USB cable, and you're done.