Tafellampen

Other languages:

Defecte tafellampen, bureaulampen en staande lampen, vaak gekoesterde voorwerpen, zijn meestal vrij gemakkelijk te repareren en er zijn reserveonderdelen verkrijgbaar. Eigenaren raken echter soms in verwarring door de vele verschillende soorten lampen die verkrijgbaar zijn.


Samenvatting

Mensen zijn vaak erg gehecht aan een vintage tafel- of bureaulamp die misschien van hun grootmoeder is geweest, of waar ze op een kofferbakverkoop een oogje op hebben laten vallen. Andere zijn relatief nieuw en werken niet meer. Deze kunnen bijna altijd gerepareerd worden. Zoek online naar onderdelen voor tafellampen. U moet in staat zijn om leveranciers te vinden waar u alle onderdelen kunt krijgen die u nodig hebt, inclusief messing fittingen, schakelaars en oude stijl met katoen bedekte draad. Je hoeft alleen maar een heel basaal begrip te hebben van elektriciteit en hoe je een stekker moet bedraden om de klus veilig te klaren.

Controleer op een gerafelde of losse kabel die gevaarlijk kan zijn. Controleer met een testmeter de continuĂŻteit van de bedrading van de stekker, via de schakelaar naar de lamphouder.

Moderne LED en elektronisch gestuurde lampen kunnen moeilijker zijn, maar u kunt nog steeds controleren op basisfouten. Misschien kunt u een defecte elektronische regeling omzeilen en in plaats daarvan een in-line schakelaar aan de flex toevoegen, maar niet als dezelfde elektronica het lichtnet op een lage spanning brengt voor een LED-lamp.

Een aparte pagina beschrijft de verschillende soorten gloeilampenen hun vele vormen, maten en lampvoeten.


Veiligheid

Warning03.png
Een elektrische veiligheidstest wordt sterk aanbevolen, inclusief een visuele controle, zowel voor als na een reparatie, vooral voor een ouder artikel.
Zoals bij elk voorwerp dat op het lichtnet werkt, is het een goed idee om de stekker op de werkbank voor u te houden voordat u begint te werken, zodat u zeker weet dat u niet vergeten bent de stekker uit het stopcontact te halen.


Storingen opsporen

De eerste en belangrijkste taak is het inspecteren van de elektronica. Een gerafeld snoer, gebarsten stekker of gebarsten of defecte schakelaar moet worden vervangen. Controleer de zekering met een multimeter op lage weerstand.

Als de lamp een gloeilamp gebruikt, controleer deze dan ook met een multimeter. Een defecte spaarlamp (compacte fluorescentie of LED) kan alleen door vervanging worden vastgesteld.

Als de lamp een gloeilamp met netspanning (van welke soort dan ook) gebruikt, test u de continuĂŻteit tussen de stekker en de lamphouder met een multimeter op een laag weerstandsbereik. Daartoe raakt u een sonde aan een van de pinnen van de stekker (maar niet de grote aardingspin) en kijkt u of u een nulwaarde krijgt door de andere sonde aan te raken op een van de contacten in de lamphouder. Mogelijk staat de schakelaar uit. Probeer het in de andere stand van de schakelaar. Herhaal dit nu met de sonde op de andere pen van de stekker. Als u in beide gevallen geen nulwaarde krijgt, is er een draadbreuk of is de schakelaar defect.

Lampen met een laagspanningshalogeen- of LED-lamp hebben een transformator of een elektronisch equivalent in de lampvoet. Dit is moeilijker te testen, maar u moet toch kunnen testen of er continuĂŻteit is tussen de stekker en de transformator en tussen de andere kant van de transformator en de lamp. Controleer op tekenen van oververhitting of op een uitpuilende of lekkende elektrolytische condensator.

Sommige van deze lampen hebben aanraakbediening voor aan/uit of dimmen. Ook deze zijn moeilijker te diagnosticeren dan eenvoudige continuĂŻteitscontroles en een visuele inspectie op duidelijke gebreken.


Reparatie

Online is een breed scala aan reserveonderdelen voor lampen verkrijgbaar, waaronder koperen of kunststof lamphouders en fittingen, schakelaars en decoratieve of met stof beklede flex voor een authentieke restauratie van een vintage lamp. Gewoon online zoeken naar "lamponderdelen" of "lampfittingen".

In een tafellamp met een decoratieve voet zoals geglazuurd porselein komen is soms wat lastig. Een porseleinen voet kan een papieren of vilten bodem hebben om krassen op een gepolijst oppervlak te voorkomen. Soms moet u de bovenkant losschroeven. Misschien moet u het snoer van de stekker in de lampvoet trekken om te voorkomen dat het onmogelijk gedraaid wordt.

De lamphouder moet misschien worden vervangen. Deze kan van kunststof of messing zijn, en met of zonder ingebouwde schakelaar. Ook andere messing fittingen, zoals buizen met schroefdraad en de moeren die erop passen, moeten wellicht worden vervangen.

Een messing lamphouder moet een schroefaansluiting hebben voor de bevestiging van een aardedraad. Het is zeer belangrijk dat deze is aangesloten, anders kan een storing dodelijk zijn.