Klæbrige ting

Other languages:

Der findes mange forskellige typer klæbemidler, lim og tape, hver med deres egne styrker og svagheder. Her kan du lære, hvilken type der er bedst til en bestemt reparation.

Resumé

Når ting falder fra hinanden, findes der forskellige typer lim og tape, som du kan bruge til at sætte dem sammen igen, men de forskellige typer er gode til forskellige ting. Denne side vil hjælpe dig med at vælge den rigtige.

Bemærk venligst: Enhver omtale af specifikke kommercielle produkter på denne side betyder ikke, at de på nogen måde støttes eller anbefales af The Restart Project. Sådanne omtaler er blot givet som eksempler til illustrative formål.

Sikkerhed

Warning03.png
Brud på elektriske artikler, der er repareret med klæbemiddel og/eller tape, vil nødvendigvis ikke bestå den visuelle inspektion i forbindelse med en basal elektrisk sikkerhedstest. Hvis du beslutter dig for at foretage en sådan reparation (på eget ansvar), bør du i det mindste sikre dig, at limen understøttes af stærk tape, f.eks. Gaffatape med indbygget væv, der er viklet helt rundt om emnet med god overlapning.
Nogle limtyper kan være letantændelige, forårsage hudirritation eller afgive sundhedsskadelige dampe.

Typer af lim

Der findes mange forskellige typer lim. De første nedenfor er de mest nyttige i en reparationssituation, men andre kan være nyttige til generelle reparationer eller til at lave ting.

Læs altid vejledningen, ellers får du måske ikke tilfredsstillende resultater og er måske ikke klar over eventuelle farer.

Superlim

Warning03.png
Superlim klæber dine fingre sammen med det samme. Det kan være ret pinligt at skulle på skadestuen for at få dem løst.

Superlim giver en meget stærk samling, hvis de overflader, der skal sættes sammen, passer meget tæt sammen, men det er ikke så godt til at udfylde huller. Køb det i små tuber, prøv at tømme dysen efter brug, og sørg for at sætte låget tæt på, da det ellers sætter sig fast.

Hvis du har brug for at udfylde et hul, kan du bruge superlim og bagepulver. Kom lidt bagepulver i hullet - kun så meget, som du kan gennemvæde med en dråbe superlim, og tilsæt derefter en dråbe superlim. Du kan gentage processen så ofte som nødvendigt for at udfylde et større hul. Det vil i løbet af ganske få minutter hærde til en meget hård og sej fast masse.

Epoxy

Epoxylim kommer i 2 separate tuber, en med harpiks og en med hærder. Pres den samme mængde fra hver tube, og bland godt. Sørg for at sætte det rigtige låg tilbage på den rigtige tube, ellers får du dem aldrig af igen!

Epoxylim er meget stærk og klæber til de fleste ting. Selv om det er bedst, hvis de matchende overflader passer godt sammen, kan du bruge det med forsigtighed til at udfylde huller, men da det er ret flydende, bliver det måske ikke hvor du vil have det. Der findes flere typer epoxymasse, som du kan bruge i stedet. Disse leveres som regel som en pind, der indeholder begge dele. Du skærer så meget af, som du har brug for, og så æltes det med fingrene for at blande det.

Hurtig epoxy hærder på få minutter og er derfor meget anvendelig, selv om det tager længere tid at opnå fuld styrke.

Hot Melt

Hotmelt-lim kommer i stave, som du skal føre ind i en limpistol. Billige limpistoler kan fås for under 100 kroner. Påfør limen, og sæt delene sammen med det samme. Limen hærder i løbet af få sekunder, når den køler af, men det tager lidt længere tid at opnå fuld styrke.

Hotmelt-lim forbliver fleksibel, efter at den har sat sig, og er derfor god til at reparere fleksible ting, f.eks. at klistre sålen tilbage på en sko. Når en ledning er loddet til et printkort, er en klat smeltelim meget god til at forhindre, at ledningen bøjer og knækker ved loddeforbindelsen.

PVA-lim

Denne lim fungerer godt med porøse materialer som papir, træ og stof. Det bruges til håndværk, bogbinding, træbearbejdning og som tapetklæbemiddel. En skruet og limet samling i træarbejde er meget stærk. Du har måske først mødt det i en ung alder som skolelim eller trælim, som er en ikke-vandfast PVA-lim.

Polyurethanlim

Du kan bruge denne til mange af de samme anvendelser som PVA, men den har den fordel, at den hærder på kun 5 - 20 minutter. Du kan også bruge det til at klæbe en lang række materialer. Når det hærder, skummer det op. Pas på: Hvis det kommer på en overflade, som det ikke bør være (herunder dine fingre), er det meget svært, hvis ikke umuligt, at få det af! Findes også under navnene Trælim PU eller Vandfast trælim.

Vinyllim

Dette er godt til at klæbe PVC, da det består af PVC opløst i et opløsningsmiddel. Dette opløser delvist de overflader, der skal forbindes, og danner en svejsning, når det hærder. Fuld hærdetid et døgn.

Latexlim

Latexlim er i bund og grund bare en gummiopløsning. Den kan også findes under navnet Copydex. Fremragende til limning af stof, læder, sko.

Glaslim

Dette er en UV-hærdet lim, som er god til at klæbe glas, gennemsigtig akryl eller metal på glas eller akryl. For at hærde det kan du bruge en UV-lampe eller en UV pen. Alternativt kan du blot lade det ligge i sollys, men det vil dog tage betydeligt længere tid.

Polystyrenlim

Anvendes hovedsagelig til samling af "Airfix"- og lignende plastmodeller, men også til flamingo (styropor) og papir.

Silikonelim

Silikonelim / byggesilikone / sanitetssilikone bruges oftest til tætning omkring badeværelses- og køkkenarmaturer og omkring vinduesrammer, men kan også bruges som klæbemiddel. Det forbliver fleksibelt efter hærdning, men er ikke særlig stærkt, og overfladerne skal være rene og tørre. Du kan se det brugt i forbrugerelektronik, hvor der er blevet påført en klat for at holde en ledning på plads.

Sugru er en type silikone, som beskrives senere.

Når en tube silikoneklæb først er åbnet, er det vanskeligt at forsegle den effektivt. Efter et par måneder kan man finde, at mundstykket, hvis ikke hele tuben, er hærdet og stoppet til.

Mel og vandpasta

Bland lidt mel med vand for at lave en fugtig smørbar pasta. Hvis du ikke har andet ved hånden, er dette en overraskende god lim til papir, kort og stof, og den er børnesikker.

Klæbebånd

PVC-tape

PVC-isoleringstape er god til at vikle rundt om udsatte ledninger og elektriske forbindelser, men bør aldrig bruges som eneste beskyttelse i tilfælde af netspænding (eller højere spændinger). Hvis to ledninger blot snoes sammen, kan der opstå varme, når der løber en strøm, og det kan smelte tapen. (Brug lodning eller en krympet eller skruefastgjort forbindelse - se Forbindelse og samling af ledninger).

PVC-tape klæber rimeligt godt fast, men det er strækbart og ikke særlig stærkt, så det bør ikke bruges blot til fastgørelse.

Gaffatape

Eller gaffertape (den tape som en filmproductions gaffer bruger til alt) Findes i mange variationer m.h.t. styrke og klæbeevne. Gaffertape har en stofryg af vævet bomuld og er beregnet til at kunne fjernes; det bruges ofte til at tape kabler ned for at undgå snublefare eller til at skjule dem på scenen. Gaffatape med en plastikbelagt stofryg (på engelsk Duct tape) er beregnet til at holde permanent fast: det bruges til alle mulige reparationer og er vandtæt og meget holdbart. De to ligner hinanden, bliver ofte forvekslet og er indbyrdes udskiftelige til mange formål.

Disse bånd er meget alsidige. Det siges, at Mission Control vidste, at de havde en chance for at redde Apollo 13-besætningen, da de opdagede, at de havde gaffatape om bord.

Kaptontape

En karakteristisk gennemsigtig orange eller brun, du har måske set det uden at være klar over, hvad det er. Da det kan modstå et meget bredt temperaturområde fra -269 til +400 °C, er det nyttigt til isolering, hvor der kan forekomme høje temperaturer, samt til beskyttelse af følsomme dele, når der bruges en varmepistol til lodning eller aflodning. Dens svaghed er, at den på længere sigt kan blive nedbrudt af fugt eller mekanisk afrivning.

Selvamalgamerende tape

Dette er ikke strengt taget klæbende, men når det vikles rundt om et elektrisk skæring eller et lavtryksvandrør, smelter lagene sømløst sammen.

Varmekrympebånd / krympeflex

Lidt anderledes, men dog nyttig i nogle af de samme situationer, er varmekrympende overtræk. Denne findes i forskellige diametre og krymper til halvdelen af diameteren, når den opvarmes. Det er meget bedre at trække et stykke over en trådforbindelse end at bruge PVC-tape. Du kan krympe det med en varmluftpistol, eller hvis du ikke har en sådan ved hånden, kan du bruge en lighter eller holde det meget tæt på en loddekolbe, men du skal passe på, at det ikke rører hinanden.

Powerstrips (specielt dobbeltklæbende tape)

Hvis du nogensinde har skiftet et batteri på en smartphone eller blot har kigget på en reparationsvejledning om det, er du sikkert stødt på de stræk-fri-strips, som batterierne normalt er fastgjort til enhedens skal med. De griber meget stærkt, men ved blot at trække i en fane i enden strækker de sig til mange gange deres oprindelige længde og slipper deres greb i processen.

Der findes lignende produkter til almindelig brug, f.eks. Tesa Powerstrips, som kan være nyttige nu og da i forbindelse med reparationer. Sørg for, at de to dele, der skal fastgøres, er placeret korrekt, inden de presses sammen, da der kun er ringe eller ingen mulighed for at justere dem, medmindre man fjerner stripsen og bruger en ny.

Sellotape og Scotch Tape

Disse bør normalt kun anvendes til papir og pakker. I nødstilfælde kan du bruge dobbeltklæbende tape til at fastgøre et smartphone-batteri i smartphone-skallen, men hvis det fejler, kan batteriet bevæge sig og udfordre sin forbindelse til motherboardet.

Ledende klæbemateriale

Bare Conductive elektrisk ledende maling

Bare Conductive er en elektrisk ledende maling, som du måske kan bruge til at bygge bro over en brudt forbindelse. Den har en meget højere modstand end kobber eller loddetråd og er derfor ikke egnet, hvor der kræves en forbindelse med lav modstand, eller hvor den skal bære mere end nogle få mA. Det skulle dog være fint til forbindelser til en LCD-skærm eller til trykknapper med momentankontakt på næsten alt moderne elektronisk udstyr.

Et lille problem med den er, at når den først er åbnet, tørrer dispenseren ud i løbet af nogle måneder. Du kan måske forynge den, hvis du kan frigøre dysen og fylde lidt almindeligt vand i den og derefter ryste den kraftigt. En injektionssprøjte ville være ideel til dette formål.

Ledende sølvmaling

Hvis du har brug for en forbindelse med lav modstand, f.eks. for at reparere et ødelagt printkortspor, kan ledende sølvmaling godt gøre jobbet, selv om den er dyr. Ligesom Bare Conductive tørrer den ret hurtigt ud, når den først er åbnet, og da den er baseret på opløsningsmidler, er det ikke så let at genoprette den.

PCB Pads

PCB Pads er ikke klæbende men flux-belagte kobberstrimler, der er beregnet til reparation af et printkort, hvor forbindelserne er blevet ødelagt. Man lodder dem fast på de printbanerester, som skal repareres.

Andre klæbrige ting

Sugru

Sugru kommer i poser og harnår posen åbnes en kitlignende konsistens, men hærder til en syntetisk gummi. Den er fremragende til at give beskyttelse og aflastning af et lavspændingskabel (f.eks. et hovedtelefonkabel), hvor den ydre isolering er begyndt at revne ved indgangen til stikket. På webstedet www.sugru.com findes hundredvis af andre eksempler på brugen af produktet. Den fås i sort eller hvid og i flere lyse farver.

En ulempe er, at delvist brugte poser ikke kan forsegles igen og meget hurtigt vil blive ubrugelige, og selv ubrugte poser har en begrænset holdbarhed. Denne kan dog forlænges noget ved at opbevare dem i køleskabet.

Du kan også lave din egen Sugru-lignende substans, Oogoo af silikone spartelmasse, majsstivelse og frugtfarve.

Shoe Goo

Shoe Goo anbefales af iFixit og andre til at forsegle og lappe huller i gummiskosåler osv. Det kommer i en tube og hærder til fast gummi på ca 2 timer. Vandtæt, med god vedhæftning på fleksible overflader.

Termoplast

Polymorph består af granulat, der bliver blødt ved opvarmning til 62 grader celsius og hærder igen ved afkøling. The Register beskrev det som "gudernes stof, eller ville have været det, hvis det havde eksisteret, da guderne skulle vælge et byggemateriale".

Formcard er i princippet det samme, bortset fra at det leveres i praktiske stykker i kreditkortstørrelse. Ideen er, at du nemt kan have en med dig, så du kan bruge den, når du får brug for den. Det kan blødgøres i varmt vand efter behov og kan derefter formes til en række forskellige anvendelser, inden det hærder ved afkøling. Den blev lanceret i en Kickstarter-kampagne i slutningen af 2015 og er nu tilgængelig fra opfindernes hjemmeside.

Fixits minder meget om Formcard, men kommer i form af en pind. De ser ud til at blive bløde ved en lidt lavere temperatur.

Epoxykittyper

Der findes 2-komponent epoxylim blandet med et fyldstof for at lave et kitlignende produkt. Delene kan leveres separat eller som en pind med hærderen som en belægning i længden. Skær den nødvendige mængde af (lige store mængder af de to dele, hvis de er adskilt) og ælt dem sammen i hænderne, indtil de er grundigt blandet.

Der findes forskellige fyldstoffer, herunder stålpulver, som giver et produkt, der er ekstremt hårdt, når det er helt hærdet. Milliput er et mere generelt produkt, der fås i flere kvaliteter til forskellige reparations- og modelbygningsformål.

Epoxymasserne binder måske ikke alle lige så stærkt til det, der skal repareres, som egentlig epoxylim, så de er bedst til at udfylde huller.

Modelleringsler

Der findes flere forskellige typer modelleringsler, som for det meste anvendes til fremstilling snarere end til reparation. Polymer ler kan hærdes ved opvarmning til en beskeden temperatur på 130⁰C i 15 minutter og krymper ikke og ændrer ikke form under processen. Det kan fås i hobby-, håndværks- og kunstforretninger.

Sådan fjerner du lim

Nogle gange kan dit problem faktisk være at fjerne limen fra noget, enten fordi det ikke blev limet ordentligt, eller fordi du skal skille genstanden ad for at reparere den. Forskellige limtyper vil reagere på forskellige opløsningsmidler, men to af de bedste til vanskelige tilfælde er:

  • Acetone (eller neglelakfjerner)
  • Egentlige limfjernere (søg på nettet) som Z-7 Debonder (acetone-baseret), især dem, der er annonceret til fjernelse af superlim.

De mest effektive limfjernere indeholder heterocyklisk keton, som er en kraftig limfjerner. (Acetone er en keton, men ikke en heterocyklisk keton. Men hvis du vil vide, hvad heterocyklisk betyder, skal du ikke spørge os. Tilmeld dig et kursus i avanceret organisk kemi).

Vær opmærksom på, at alle opløsningsmidler kan irritere følsom hud eller misfarve det limede emne, især stof.

Eksterne links